Z knížky Stanislava Skříčky Opravme se.
Jak přejít na zdravou stravu:
Ze začátku je důležité si sestavit jídelníček, tzv. na pohodu. Jíme si
co chceme, jen dvakrát denně zařadíme do jídelníčku enzymy. Přitom by se
měl omezit lepek, mléko a umělé tuky. Ráno zeleninové Šťávy, před
obědem ovoce. Potom si můžeme dát klasický oběd. Večer pojídáme ořechy
nebo různá semínka. Poslední vařené jídlo je 4 hod. před spaním.
Živá strava: Cokoli dáme do pusy, musí komunikovat s našim organizmem.
Prvním soustem při dotyku s jazykem a prvními slinami se spustí enzymy
obsažené v potravě a spustí komunikaci, která proletí komunikačním
kanálem do mozkových center. Naše tělo odpoví za přítomnosti trávících
enzymů ve slinách. Neživé minerály však s tělem nekomunikují a jsou
vyhodnoceny jako nepřátelské. Centrála spustí stresový hormon kortizol. Za
staletí jsme však vůči němu otupělí a zvykli jsme si na život ve stresu
a překyselení způsobeném neživou stravou.
Očista těla na prvním místě. Odplavení nefunkčních prvků z organizmu
z velké části zajistí osmotická voda. Ta na sebe dokáže nežádoucí
hosty navázat a odvést z těla, i když jsou zabudovány ve tkáních.
Kde není mléko, není rakovina. Postupně je dobré vyřadit z jídelníčku
mléko a pečivo na které máme vytvořenou závislost. Ta však časem
poleví, když je nahradí živiny z ořechů, semínek a listové zeleniny.
Půsty: Dobré bude zařadit tzv. polopůst na zeleninových šťávách
doplněný o pití osmotické vody. Je to voda čistěná systémem
osmotických tlaků, podobně jako se čistí buňky rostlin. Systém využívá
osmotického napětí na polopropustné membráně, přes kterou projdou jen
molekuly nejčistější vody na naší planetě.
Pitný režim: Při nástupu na nový stravovací styl je potřeba vypít po
probuzení asi ¾ litru vody pro snadnější odplavování toxinů. Po měsíci
nám bude stačit čtvrt litru. Dále se vydatně pije před každým jídlem.
Rozumně tak, aby to nebylo na sílu. Voda se nikdy nepocucává. Stresuje to
organizmus. Napít bychom se trochu měli i před čerstvými šťávami.
Projev žízně je už signál špatného režimu.
Očista střeva a zázračný chlorofyl: každé ráno je potřeba vypít pul
litru vody. Po ní je dobré pít zeleninové šťavy z listové zeleniny,
pšenice nebo vojtěšky. Jednou týdně je dobré jíst pohanku. To že je
střevo zanesené poznáme podle toho, že je stolice zelená. Střevní klky
nedokážou chlorofyl vstřebat. Postupně by měla být stolice černá
s jemným nádechem zeleného. Každý druhý den je dobré do jídelníčku
zařadit odšťavněná červená jablka. Do stravy zařadit denně 2 až
3 stroužky česneku. První týden je potřeba vynechat banány. Brzdily by
proces detoxu. Každý večer doplníme živiny o ořechy ( mandle) a semínka
lnu, sezamu a máku. Jejich tuky rozleptají nerozpustné nánosy. Po týdnu by
měl přijít na řadu melounový den. Od snídaně do večeře jíme jen
meloun.
Co jíst pro dokonalou stavbu a obnovu tkání? Vše zelené kvalitní,
ideálnš Bio a pokud možno odšťavněné: saláty, polníček, brutnák,
mangold, eukolu, lebedu zahradní, brokolici, špenát, kapustu, zelené jedlé
natě, mladé kopřivy, vojtěšku….
Ořechy a semínka : je potřeba před konzumací probudit namočením. Malá na
den, větší na dva. Před namočením je potřeba je důkladně propláchnout
a během namáčení vodu, alespoň jednou za den vyměnit. Nejvýživnější
jsou vlašské ořechy, mandle a lískové oříšky. Do zdravého jídelníčku
patří – pohanka, len, slunečnice, mák, konopné semínko. Né však
ozářená napařená, neživá s označením,, semenec,,. Mezi další patří
quinoa, chia, dýně či sezam. Do jídelníčku nepatří sója, semínka
vojtěšky luštěnin (fazole, čočka, mungo, cizrna, arašídy). Jíst jen
výjimečně Nikdy nejíst v době očisty střeva. Stejné platí u hrachu.
Při častějším používání pak způsobí zbytnění slinivky.
Mozkový očistec: se musí vydržet pouze na zelené zelenině, salátech nebo
šťávách z travin. Druhý den ráno by měla následovat koupel
v zásadité lázni. Do vany s teplou vodou rozpustit dvě lžíce s jedlou
sodou. Hned po koupeli tělo namažeme čerstvým lněným olejem nebo
olivovým. První jidlo dne by měla být kokosová smetana. Příprava je
jednoduchá. Dužina se nakrájí na kostky a ty se nechají prohřát při
teplotě třicet stupňů. Po změknutí se vše lehce vylisuje na šnekovém
odšťavňovači. K ukojení hladu stačí jen jeden kokosový ořech. Očista
mozku se uzavírá semínkovou svačinkou: loupané živé konopné semínko
nebo lněné nebo mák. Den po očistě by se měli vynechat cukry. Očistu si
můžeme prodloužit na dva ale i tři dny se stejným koncem jako
u jednodenní.
Zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin je opomíjené lněné
semínko ( omega 3)
Příprava zdravých žen na mateřství: Půl roku na živé enzymatické
stravě s jedním vařeným jídlem denně- bez lepku, mléka a umělých
tuků, by mělo stačit na vyléčení běžné neplodnosti. S vařeným
jídlem by se měl často konzumovat syrový česnek. Každý měsíc by měl
být jen na zelených šťávách z travin. Jedno za měsíc je dobré zařadit
i šťávu z čerstvého jetele(nesmí být však moc mladý). Jetel se dá
pěstovat i v truhlíku na balkoně, kde se sklízí několikrát doroka.
Vitamín D: pro naše zdraví je velmi důležitý občasný pobyt na
sluníčku, ato bez opalovacích krémů. Konzumací mrkve a listové zeleniny
získáme spoustu karotenoidů, které v kůži vytvoří aktivní ochranný
filtr.
Sport a spalování tuků. Po každém sportovním výkonu je důležité
přejít do aerobního módu- zhluboka dýchat, aby okysličená krev byla
schopná odvést látky do jater, kdy se oxidací přemění zpět na pyruvát,
který je připraven k dalšímu použití. (Pozor, neplatí pro děti). Pro
spalování tuků je důležité mít tepovou frekvenci na 60 – 75 % svého
tepového maxima. To znamená, že by jsme svůj pohyb měli udýchat nosem a
nebo byli schopní mluvit bez zadýchání. Tuky se začínají spalovat asi po
půl hodině průměrné aerobní zátěže. Asi po měsíci pravidelných
aktivit je tělo tak vytrénované, že na této tukožroudské TF vydrží
celou hodinu……. Kvůli obnově glykogenu by se organizmus měl zatěžovat
obden. Jídlem by jsme měli co nejdéle počkat, protože tělo po výkonu
ještě 2 až 3 hodiny spaluje tuky. 3 hodiny po zátěži je dobré dodat
jen živé tuky z ořechů a semínek a stejně tak cukry a to ve formě
ovocných šťáv. Pro doplnění aminokyselin je dobré pít čerstvé zelené
nápoje ( vojtěška nebo mladé obiloviny). Tyto fungují v těle jako
iontové nápoje. Zeleninové šťávy je dobré pít nejdříve hodinu po
zátěži. Základním kamenem pro výstavbu svalů jsou esenciální
aminokyseliny obsažené ve vojtěšce v obilné trávě nebo kapustě a
brokolici. Z tuků to bude olej z čerstvě lisovaných slunečnicových
semínek.
Minerály ve sportu: několik hodin před výkonem jsou dobré čerstvé
šťávy z mrkve červené řepy nebo zelené drinky. Důležitý je dále
fosfor obsažený v dýňových semínkách máku a ořechů. Prodloužením
doby uložení, dojde k naklíčení. Klíčky nesmí být delší než 3 mm.
Pokud nám klíčky přerostou, musíme z konzumací počkat, až do prvních
zelených lístků. Pohanku nikdy nekombinujeme s jinou potravinou.
Len – při přechodu na zdravou stravu stačí denně polévková lžíce
oživeného lněného semínka. Po několika týdnech nám přestane chutnat. To
je reakce těla, že tělo dostalo to co potřebovalo. Pak už stačí sem tam
udržovací dávka. Odemyká se stejně jako pohanka. Lněný olej se muže
konzumovat jenom čerství. Rychle se kazí.
Str. 221 Mandle : nikdy z USA ale spíše Španělsko Italie. Odemykání:
Nejdříve dobře propláchnut a na půl dne namočit do vody i slané. Potom
je znova propláchneme a necháme namočené v čisté vodě. Mandle se
proplachují aspoň dvakrát denně. Po dvou dnech jsou připravené ke
konzumaci. Pro naklíčení se pak rozloží na talíři a počká se týden až
puknou. Samozřejmě je musíme denně propláchnout. Dávkování 2 až
3 malá mistička týdně. Předávkování nehrozí. Česnek
str.223 nejlepší pomocník k očištění organizmu