Preji dobry den vsem,
obracim se zde na Vas, protoze potrebuji poradit. Je mi 21 let a posledni ja nevim 3 - 4 roky mam takovy problem, ze kdyz mam nejakou vetsi zatez (noseni hodne tezkych veci, utahovani popruhu, sportovani…), tak se mi proste udela tak jako divne. Dlouho jsem ty problemy neresil rikal jsem si ze je to asi normalni tady v tech vyskach, ale v zime kdy bylo treba -25° proste nic nebylo. Deje se tak jen kdyz teplota dosahne nad 21°C a vlhkost je tak 65% nebo vetsi. Ziji sice ve Wallaiskych Alpach, kde zridkakdy teplota presahne 20 °C, nicmene stalo se tak vyjimecne minuly vikend v Sobotu kdy tu bylo 22°C a 68% vlhkost (mam tu podnikovou meteorologickou stanici).
Rozhodl jsem se proto, ze spolu se svymi zamestnanci pojedeme na kola tady po
okoli. Moc se tu okruhy delat nedaji, takze jsme si naplanovali cestu ze
Saas-Almagell na Sankt Niklaus. Je to dobry okruh na rozjezdeni. 50% cesty vede
dolu z hor hodne prudky sjezd, cca 15% cesty mirne stoupani a 35% cesty prudke
stoupani
Podle znacek u silnice prudke stoupani zacina od 1935 m. n. m. do 2 858 metru
nad morem s tim, ze moje firma lezi podle patniku 3 081 m. n. m. kam uz ale
vede mirnejsi stoupani.
Prave v tom useku od 1 935 - 2 858 m. n. m. se mi obvykle pri tech podminkach 21 °C a 60 % vlhkosti udela blbe - nemuzu popadnout dech coz treba pri 19 °C mi nedela problem, strasne mi zacne busit srdce, pozdeji se mi zacne motat hlava a pokud ani tehdy nezastavim (coz vetsinou zastavim) tak se mi i dvakrat stalo, ze sem na chvili omdlel.
Staci 10 minut pauza a je to lepsi, ale uz se potom citim strasne vycerpany, nemam najednou silu v nohach jak kdyby me nekdo sebral veskerou silu a energii. A kdyz se to stane v puli kopce tak odhadem 2200 - 2300 m. n. m., tak prekonat tech poslednich 500 - 600 vyskovych metru je mazec. Pricemz kdyz jedu ten usek autem tak mi nedela problem cesta od Zermattu do Saas-Fee (1800 - 3081 m. n. m.) a nic mi proste neni.
Lidi uz si toho vsimli a divi se jak je pry mozny, ze takovyho chlapa jak
hora vycerpa jeden kopec. Jenze je to proste od ty
doby co jsem prekonal tu vaznou nemoc.
V roce 2010 v Listopadu kdy uz byla sezona v plnym proudu jsem dostal hodne vazny oboustranny zapal plic a k tomu jeste anginu a byl jsem letecky prepraven do 70 km vzdaleneho Spitalzentrum Oberwallais, Standort Brig, protoze po silnici by to bylo pomale. Doslo to tak daleko, ze me museli dat do umeleho spanku a davali mi 10% šanci na preziti, protoze jsem mel na hodne medikamentu alergicke reakce, a oni uz nevedeli co mi dat.
Po mesici a pul me probudili a za dalsi tyden me pustili domu. Musel jsem byt ve sterilnim prostredi a dalsi mesic sem nesmel chodit ven. Konecne v unoru 2011 me povolili jit na 10 minut mezi lidi a postupne se to natahovalo. Az do rijna 2011 jsem nebyl schopen vlest na kolo a ani na lyze ne (zimni sezona je tu cervenec - duben ; letni sezona kveten - cerven).
Toto jsem zvladl az dalsi rok v kvetnu 2012, ale vzdalenost jsem natahoval
pomalu kazdy den o 2 - 5 km protoze vic jsem nesvedl.
Jinak mi delali v kvetnu 2014 zatezove testy a nastesti nic nebo se na to
zatim pry neprislo a ted se ceka jeste na obdobi, kdy nastanou ty,,idealni"
podminky, kdy se mi tohle stava.
Omlouvam se za pomerne dlouhy text, ale snazil jsem se to pobrat trochu
podrobneji v pripade, ze by Vam to nejak mohlo pomoct. Ale nejsem doktor, tak
nevim jestli to bude stacit .
Zatim Vam moc dekuji za pripadne reakce a pomoc.
S pozdravem Adam McCartney