Ať už chceme, nebo nechceme, žijeme v oblasti, kde se co tři měsíce
střídá roční období. Čerstvé, uzrálé a sladké ovoce se tudíž mnohdy
stává téměř nedostatkovým zbožím. Mnozí z vás sice namítnou, že
v supermarketech je ovoce vždycky dost a výběr je přece bohatý, ale
takové maliny, ostružiny, angrešt, apod. vždy neseženete ani v nejlepším
supermarketu.
Pokud tedy patříte mezi ty, kteří mají rádi ovoce v jakémkoliv
množství, nabízí se jako alternativní zboží, ovoce sušené. Na českém
trhu ale vzniká nová nabídka ovoce, které je sušené mrazem tzv.
lyofilizace.
Jaké ovoce je tedy lepší sušené, nebo lyofilizované?
Sušené ovoce
Při tomto procesu je ovoce sušené horkým vzduchem. Ať už budete sušit
čímkoli - v troubě, nebo v sušičce, ovoce nikdy úplně vysušené
nebude. Vždy bude jen sušené a zachová si určitý podíl vody.
Takto usušené ovoce je zcvrklé a takové gumové.
Takto připravené ovoce je vhodné např. k pokusování u televize, jako
akternativa k brambůrkům, či oříškům.
Lyofilizované sušení
Lyofilizace je proces, při kterém je ovoce sušeno hlubokým mrazem a za
velmi nízkého tlaku. To způsobí, že voda z ovoce submiluje a nemrzne.
Díky tomuto procesu je zachována jak původní struktura, tak i chuť a
vitamíny, které jsou v daných potravinách obsaženy. Takto vysušené
potraviny, jsou oproti běžnému sušení 100% přírodní a bez přidaného
cukru.
Na 100g lyofilizovaného ovoce připadá cca 1 kg ovoce čerstvého.
Takto upravené sušené ovoce lze použít takměř všude. Pokud se rozhodneme
z tohoto ovoce upéct např. koláč, postačí jen namočit dané ovoce do
vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následně jej přidat do receptu. Další
využití naleznete přidáním tohoto ovoce do čaje, nebo horkých nápojů.
A v neposlední řadě můžete ovoce rozemlít na prášek a použít jej
jako příchuť do koktejlů, jogurtů, ale i na pleťové masky.
Zdá se tedy, že lyofilizované ovoce je lepší a hlavně také kvalitnější než ovoce sušené tradiční metodou. Ale tohle už musíte posoudit sami.
Čemu tedy dáte přednost?