Lyofilizované ovoce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alena E.  23.10.12 17:54
lyofilizované ovoce

Ať už chceme, nebo nechceme, žijeme v oblasti, kde se co tři měsíce střídá roční období. Čerstvé, uzrálé a sladké ovoce se tudíž mnohdy stává téměř nedostatkovým zbožím. Mnozí z vás sice namítnou, že v supermarketech je ovoce vždycky dost a výběr je přece bohatý, ale takové maliny, ostružiny, angrešt, apod. vždy neseženete ani v nejlepším supermarketu.
Pokud tedy patříte mezi ty, kteří mají rádi ovoce v jakémkoliv množství, nabízí se jako alternativní zboží, ovoce sušené. Na českém trhu ale vzniká nová nabídka ovoce, které je sušené mrazem tzv. lyofilizace.
Jaké ovoce je tedy lepší sušené, nebo lyofilizované?

Sušené ovoce

Při tomto procesu je ovoce sušené horkým vzduchem. Ať už budete sušit čímkoli - v troubě, nebo v sušičce, ovoce nikdy úplně vysušené nebude. Vždy bude jen sušené a zachová si určitý podíl vody.
Takto usušené ovoce je zcvrklé a takové gumové.
Takto připravené ovoce je vhodné např. k pokusování u televize, jako akternativa k brambůrkům, či oříškům.

Lyofilizované sušení

Lyofilizace je proces, při kterém je ovoce sušeno hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku. To způsobí, že voda z ovoce submiluje a nemrzne. Díky tomuto procesu je zachována jak původní struktura, tak i chuť a vitamíny, které jsou v daných potravinách obsaženy. Takto vysušené potraviny, jsou oproti běžnému sušení 100% přírodní a bez přidaného cukru.
Na 100g lyofilizovaného ovoce připadá cca 1 kg ovoce čerstvého.
Takto upravené sušené ovoce lze použít takměř všude. Pokud se rozhodneme z tohoto ovoce upéct např. koláč, postačí jen namočit dané ovoce do vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následně jej přidat do receptu. Další využití naleznete přidáním tohoto ovoce do čaje, nebo horkých nápojů. A v neposlední řadě můžete ovoce rozemlít na prášek a použít jej jako příchuť do koktejlů, jogurtů, ale i na pleťové masky.

Zdá se tedy, že lyofilizované ovoce je lepší a hlavně také kvalitnější než ovoce sušené tradiční metodou. Ale tohle už musíte posoudit sami.

Čemu tedy dáte přednost?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Paja3218  16.12.16 00:14
Ovoce zmrzne

To způsobí, že voda z ovoce submiluje a nemrzne. Voda v ovoci zmrazená už je a teprve díky ohřevu police z ovoce odchází jako pára. Následně opět mrzne na stěnách kondenzoru, který je určen k zachycení vlhkosti, jinak by šla do vakuové vývěvy a tam zbytečně ničila olej, viz. http://www.lyotrade.cz/…ace-potravin

 
Loskacova  01.02.18 23:37

Dá se někde koupit ještě zdravé sušené ovoce, bez chem přísad?

 
Kasparek.Adam  02.02.18 22:52

Já mám sušené ovoce hodně rád a kupuji ho z fitness4u.cz, mají tam jednam mega výběr, tak i super ceny :-)

 
Xicl  02.02.18 23:05
RoyalPharma
@Kasparek.Adam píše:
Já mám sušené ovoce hodně rád a kupuji ho z fitness4u.cz, mají tam jednam mega výběr, tak i super ceny :-)

Blbý je, že i ta Royal Pharma (značka nabízeného lyof ovoce) to asi kupuje bůh suď odkud. Tipuju Polsko. Takže člověk neví, kde to usušili, natož kdo to vypěstoval a čím to celou dobu stříkal :nevim:
Chce to najít někoho, kdo opravdu má lyofilizátor a může říct, odkud má to, co suší.

 
Loskacova  03.02.18 18:58

No jo, ale to dneska nevíte u ničeho, takže to by člověk nemohl jíst vůbec nic, co si nevypěstuje na zahrádce a i tam se ze spodních vod do toho dostane leda co… a jinak nenašla jsem tam mají někde prodejny?

 
Kasparek.Adam  06.02.18 21:37

Ano mají prodejny v Uherském Hradiští, Uherském Brodě, Zlíně a Hodoníně


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama


Reklama