@Nela Zadar píše:
Je mi přes 50 let, celý život jsem měla těžký, manžel byl gambler a násilník, mlátil mě a zadlužoval nás, po jednom útoku jsem se spasila útěkem do podnájmu, vše jsem mu nechala.Sama jsem musela vychovávat 4 děti, nikdo z rodiny mi nepomohl.Pak mě postihly 2× povodně, přišli jsme o všechno a začínali vždycky od nuly, ale bez povodňových půjček to nešlo, ale byla práce, tak to ještě šlo. Ale před rokem jsem přišla o práci a už to šlo jen z kopce, po padesátce tu nic neseženete, je tu velká nezaměstnanost, navíc se přidaly problémy se synem a jeho závislosti s marihuanou, kdy mě zhulený napadal, nebo mě rozbíjel nábytek, ani policie s ním nic nesvedla, musím spát zamčená, nevím, kdy zase chytne záchvat, tak to šlo už se mnou z kopce, těžké deprese, nespavost, nechut do života. Před 2 měsíci to vyvrcholilo, sehnala jsem si na internetu prášky, spolykala jsem jich 90 a pul litru vodky, našli mě už v komatu se zástavou dechu, bohužel mě z toho dostali. Přítel z toho dostal strach a nechal mě. Léky odmítám, přibírá se z nich a já mám panickou hrůzu z tlouštky, tak jen celé dni sedím a hledím do blba, nic mě nebaví, jen čekám na večer a ráno to je nanovo, zase čekám na večer a nejsem schopná nic dělat, kamarádky ani koníčky nemám, číst si nemůžu, nemám peníze ani na brýle ani na pořádné jídlo, děcka na mě kašlou, jsem hrozně unavená, tak přemýšlím o dalším pokusu.Do léčebny mě nikdo nedostane, byla jsem tam po propuštění z nemocnice 3 dny a bylo to tam strašné, kdo nezažil, nedovede si ty podmínky představit.
Tak to je hodně smutný příběh.
Vůbec se ti nedivím, že pod tak velkým tlakem jsi udělala to cos udělala.
A docela se divím, žes to opravdu přežila!
Asi tu tedy ještě musíš být, je ti to souzeno, tak to zkus brát jako
šanci.
Třeba začne nový, jiný život.
Máš padesát, můžeš tu být klidně ještě třicet čtyřicet let. To je
hrozně dlouhá doba na to, aby se jen přežívalo. Vyplatí se investovat
energii do zlepšení.
Co se týče přibírání po lécích. Nejsi jediná, co po lécích nechce
přibrat.
A ve skutečnosti není tolik psychiatrických léků, které způsobují
přibírání na váze.
Jsou to předevšim antipsychotika (léky na psychózu), starší antidepresiva
(tricyklická AD), stabilizátory nálady (léky na bipolární poruchu) a
z moderních AD je to jen Mirtazapin a jeho generika.
Takže když se budeš léčit na depresi, dostaneš AD typu SSRI, a nějaké
uklidňováky (benzodiazepiny, jako je Neurol Lexaurin, apod.), tak nemůžeš
ztloustnout. Nemění chuť k jídlu, ani metabolizmus těla.
Je to mnohokrát vyzkoušeno na pacientech.
Za sebe mohu jen napsat, že jsem přibrala naopak když jsem se neléčila,
protože jsem někdy deprese zajídala. Jindy jsem v úzkosti nejedla skoro
vůbec a zhubla na kost.
Prostě nezdravý přístup k jídlu a k životu vůbec.
Ten se mi teď daří držet na uzdě, netloustnout, a nehubnout, být prostě
akorát. S psychikou to souvisí hodně.