Lyofilizované ovoce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alena E.  23.10.12 17:54
lyofilizované ovoce

Ať už chceme, nebo nechceme, žijeme v oblasti, kde se co tři měsíce střídá roční období. Čerstvé, uzrálé a sladké ovoce se tudíž mnohdy stává téměř nedostatkovým zbožím. Mnozí z vás sice namítnou, že v supermarketech je ovoce vždycky dost a výběr je přece bohatý, ale takové maliny, ostružiny, angrešt, apod. vždy neseženete ani v nejlepším supermarketu.
Pokud tedy patříte mezi ty, kteří mají rádi ovoce v jakémkoliv množství, nabízí se jako alternativní zboží, ovoce sušené. Na českém trhu ale vzniká nová nabídka ovoce, které je sušené mrazem tzv. lyofilizace.
Jaké ovoce je tedy lepší sušené, nebo lyofilizované?

Sušené ovoce

Při tomto procesu je ovoce sušené horkým vzduchem. Ať už budete sušit čímkoli - v troubě, nebo v sušičce, ovoce nikdy úplně vysušené nebude. Vždy bude jen sušené a zachová si určitý podíl vody.
Takto usušené ovoce je zcvrklé a takové gumové.
Takto připravené ovoce je vhodné např. k pokusování u televize, jako akternativa k brambůrkům, či oříškům.

Lyofilizované sušení

Lyofilizace je proces, při kterém je ovoce sušeno hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku. To způsobí, že voda z ovoce submiluje a nemrzne. Díky tomuto procesu je zachována jak původní struktura, tak i chuť a vitamíny, které jsou v daných potravinách obsaženy. Takto vysušené potraviny, jsou oproti běžnému sušení 100% přírodní a bez přidaného cukru.
Na 100g lyofilizovaného ovoce připadá cca 1 kg ovoce čerstvého.
Takto upravené sušené ovoce lze použít takměř všude. Pokud se rozhodneme z tohoto ovoce upéct např. koláč, postačí jen namočit dané ovoce do vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následně jej přidat do receptu. Další využití naleznete přidáním tohoto ovoce do čaje, nebo horkých nápojů. A v neposlední řadě můžete ovoce rozemlít na prášek a použít jej jako příchuť do koktejlů, jogurtů, ale i na pleťové masky.

Zdá se tedy, že lyofilizované ovoce je lepší a hlavně také kvalitnější než ovoce sušené tradiční metodou. Ale tohle už musíte posoudit sami.

Čemu tedy dáte přednost?

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!

 Váš příspěvek